Test na bakteriálne prerastanie v tenkom čreve.
Ide o bezbolestný, neinvazívny dychový test, ktorým možno diagnostikovať bakteriálne prerastanie v tenkom čreve na základe stanovenia koncentrácie vodíka vo vydychovanom vzduchu. Vodík vzniká v dôsledku fermentácie laktulózy baktériami v tenkom čreve. Laktulóza je syntetický disacharid zložený z fruktózy a galaktózy, nie je resorbovaná sliznicou čreva, a preto je vždy fermentovaná baktériami.
Za fyziologických okolností tenké črevo obsahuje malé množstvo anaerobných baktérii oproti hrubému črevu. Štrukturálne a funkčné poruchy gastrointestinálneho traktu môžu viesť k bakteriálnemu prerastaniu (SIBO- small intestinal bacterial overgrowth). Nadmerné a nefyziologické osídlenie tenkého čreva baktériami môže spôsobiť poškodenie steny čreva a funkcie čreva. Baktérie môžu produkovať toxíny, ktoré škodia človeku.
Klinickými príznakmi tohto bakteriálneho prerastania sú: bolesti brucha, črevný dyskomfort, nafukovanie, hnačky, objemné stolice, vyššia únava, strata hmotnosti. Môžeme sa stretnúť s prejavmi malabsorbčného syndrómu, prejavmi nedostatku vitamínov, najmä B12, ale aj s kožnými prejavmi, neurologickými a kognitívnymi syndrómami (spôsobené látkami, vylučovanými baktériami)
Na vyšetrenie je potrebné vopred sa objednať – tu.
Lekár by mal byť informovaný:
- ak pacient berie nejaké lieky
- ak trpí ochoreniami pľúc, srdca, má dýchacie problémy, astmu, alebo je alergický na nejaké lieky
- ak má pacient cukrovku, chronické ochorenia, alebo ak ide o tehotnú pacientku
Príprava pacienta v období pred vyšetrením:
- Po dobu 4 týždňov pred vyšetrením:
– neužívať antibiotiká a nepodstúpiť kolonoskopiu a podobné vyšetrenia. - Po dobu 1 týždňa pred vyšetrením:
– neužívať laxativa a lieky ovplyvňujúce konzistenciu stolice, ani výživové doplnky na báze fruktózy a laktózy. - Najmenej 1 deň pred vyšetrením držať nasledovnú diétu:
– z jedálnička úplne vylúčte: strukoviny, mliečne výrobky, orechy a semienka, ovocie a zeleninu, sladkosti a sladené vody s obsahom fruktózového (kukuričného) sirupu, inulinu, FODMAP a sladidiel,
– z obilnín je povolená iba ryža – biela, dusená + v menšom množstve ryžové chlebíky (bez prídavku vlákniny a inej obilniny, nie sladené).
Povolené potraviny:
– všetky druhy mäsa – ideálne ryby a hydinu
– vajíčka
– mäsový vývar – pripravený z mäsa, nie kostí + bez použitia zeleniny
– tuky – povolené sú všetky druhy (vrátane masla v menšom množstve, ale uprednostnite rastlinné oleje a masť). NEVYPRÁŽAŤ A NEGRILOVAŤ!
– na dochutenie je povolená iba soľ a čierne korenie
– môžete piť slabšiu čiernu kávu alebo slabší čierny čaj (bez mlieka a akéhokoľvek sladidla)
– počas dňa pite dostatok čistej vody (nie minerálka a nie ochutené vody)
– konzumácia mäsových výrobkov nie je vhodná, výnimku tvorí šunka s čo najmenším množstvom ďalších prísad a vysokým podielom mäsa (nad 95%). Salámy, klobásy, paštéty a párky nie sú počas diéty povolené.
- 12 hodín pred vyšetrením:
– nejesť žiadne jedlá, nepiť tekutiny (okrem vody), nekonzumovať alkohol, nežuť ani žuvačky, cukríky
– úplne sa zdržať akejkoľvek konzumácie, okrem čistej vody. - V deň vyšetrenia:
– pacient sa na vyšetrenie dostaví ráno, nalačno, pri dodržaní hore uvedených podmienok
– doma pred vyšetrením si je potrebné umyť zuby, ale nie neskôr ako 2 hodiny pred vyšetrením
– taktiež 2 hodiny pred vyšetrením už nespať, nefajčiť ani necvičiť - Pacient ráno pred vyšetrením nemá brať žiadne predpísané lieky, ale je potrebné ich vziať na ranné vyšetrenie so sebou, užije ich po vypití roztoku!
- Najmenej 1 minútu pred vyšetrením:
– sa pohodlne usadiť, ostať sedieť v úplnom kľude, uvoľniť sa a pokojne dýchať.
Objednať na vyšetrenie sa môžete
ONLINE tu:
UPOZORNENIE: Pokiaľ sa precízne nedodržujú uvedené zásady, senzitivita a špecificita testu môže klesnuť pod 30% - Po dobu 4 týždňov pred vyšetrením: