Vyšetrenie SIBO

Test na bakteriálne prerastanie v tenkom čreve.

Ide o bezbolestný,  neinvazívny dychový  test, ktorým možno diagnostikovať bakteriálne prerastanie v tenkom čreve na základe stanovenia koncentrácie vodíka vo vydychovanom vzduchu. Vodík vzniká v dôsledku fermentácie laktulózy baktériami v tenkom čreve. Laktulóza je syntetický disacharid zložený z fruktózy a galaktózy,  nie je resorbovaná sliznicou čreva,  a preto je vždy fermentovaná baktériami.

Za fyziologických okolností tenké črevo obsahuje malé množstvo anaerobných baktérii oproti hrubému črevu.  Štrukturálne a funkčné poruchy gastrointestinálneho traktu môžu viesť k bakteriálnemu prerastaniu (SIBO- small intestinal bacterial overgrowth). Nadmerné a nefyziologické osídlenie tenkého čreva baktériami môže spôsobiť poškodenie steny čreva a funkcie čreva. Baktérie môžu produkovať toxíny, ktoré škodia človeku.

Klinickými príznakmi tohto bakteriálneho prerastania sú: bolesti brucha, črevný dyskomfort, nafukovanie, hnačky, objemné stolice, vyššia únava, strata hmotnosti. Môžeme sa stretnúť s prejavmi malabsorbčného syndrómu, prejavmi nedostatku vitamínov, najmä B12, ale aj s kožnými prejavmi, neurologickými a kognitívnymi syndrómami (spôsobené látkami, vylučovanými baktériami)

Na vyšetrenie je potrebné vopred sa objednať  – tu.

  Lekár by mal byť informovaný:

  • ak pacient berie nejaké lieky
  • ak trpí ochoreniami pľúc, srdca, má dýchacie problémy, astmu, alebo je alergický na nejaké lieky
  •  ak má pacient cukrovku, chronické ochorenia, alebo ak ide o tehotnú pacientku

    Príprava pacienta v období pred vyšetrením:

    • Po dobu 4 týždňov pred vyšetrením:
      – neužívať antibiotiká a nepodstúpiť kolonoskopiu a podobné vyšetrenia.

    • Po dobu 1 týždňa pred vyšetrením:
      – neužívať laxativa a lieky ovplyvňujúce konzistenciu stolice, ani výživové doplnky na báze fruktózy a laktózy.

    • Najmenej 1 deň pred vyšetrením  držať nasledovnú diétu:
      – z  jedálnička úplne vylúčte: strukoviny, mliečne výrobky, orechy a semienka, ovocie a zeleninu, sladkosti a sladené vody s obsahom fruktózového (kukuričného) sirupu, inulinu, FODMAP a sladidiel, 
      – z obilnín je povolená iba ryža – biela, dusená + v menšom množstve ryžové chlebíky (bez prídavku vlákniny a inej obilniny, nie sladené).                        
      Povolené potraviny:
      – všetky druhy mäsa – ideálne ryby a hydinu
      – vajíčka
      – mäsový vývar – pripravený z mäsa, nie kostí + bez použitia zeleniny
      – tuky – povolené sú všetky druhy (vrátane masla v menšom množstve, ale uprednostnite rastlinné oleje a masť). NEVYPRÁŽAŤ A NEGRILOVAŤ!
      – na dochutenie je povolená iba soľ a čierne korenie
      – môžete piť slabšiu čiernu kávu alebo slabší čierny čaj (bez mlieka a akéhokoľvek sladidla)
      – počas dňa pite dostatok čistej vody (nie minerálka a nie ochutené vody)
      – konzumácia mäsových výrobkov nie je vhodná, výnimku tvorí šunka s čo najmenším množstvom ďalších prísad a vysokým podielom mäsa (nad 95%). Salámy, klobásy, paštéty a párky nie sú počas diéty povolené.

    • 12 hodín pred vyšetrením:
      – nejesť žiadne jedlá, nepiť tekutiny (okrem vody), nekonzumovať alkohol, nežuť ani žuvačky, cukríky
      – úplne sa zdržať akejkoľvek konzumácie, okrem čistej vody. 

    • V deň vyšetrenia:
      – pacient sa na vyšetrenie dostaví ráno, nalačno, pri dodržaní hore uvedených podmienok
      – doma pred vyšetrením si je potrebné umyť zuby, ale nie neskôr ako 2 hodiny pred vyšetrením
      – taktiež 2 hodiny pred vyšetrením už nespať, nefajčiť ani necvičiť

    • Pacient ráno pred vyšetrením nemá brať žiadne predpísané lieky, ale je potrebné ich vziať na ranné vyšetrenie so sebou, užije ich po vypití roztoku!

    • Najmenej 1 minútu pred vyšetrením: 
      – sa pohodlne usadiť, ostať sedieť v úplnom kľude, uvoľniť sa a pokojne dýchať.

    Objednať na vyšetrenie sa môžete  
     ONLINE tu:


    UPOZORNENIE:   Pokiaľ sa precízne nedodržujú uvedené zásady, senzitivita a špecificita testu môže klesnuť  pod 30%